Tony Bennett

Artists

Tony Bennett

Tony Bennett (d. Anthony Dominick Benedetto; 3 Ağustos 1926), ABD’li popüler müzik, klasik pop ve caz şarkıcısı.

New York City’de doğan Bennett, erken yaşlarda şarkı söylemeye başladı. II. Dünya Savaşı’nda ABD Ordusu’nda yer alarak Avrupa’da savaştı. Daha sonraları, şarkı söyleme tekniğini geliştirdi, Columbia Records ile kontrat yaptı ve 1951’de “Because of You” adlı ilk bir numara popüler şarkısını çıkardı. 1950’lerin başında birçok hit şarkısı oldu. 1950’lerin sonunda The Beat of My Heart ile Basie Swings, Bennett Sings gibi albümlerle kariyerinin zirvesine çıktı. 1962’de, “I Left My Heart in San Francisco”yu kaydetti.

Bennett, 1980’lerin sonunda olağanüstü bir geri dönüş yaptı, yine altın plak albümler çıkardı ve dinleyici kesimini genişletti. Popüler olan ve eleştirel başarı yakalayan çalışmalar ile konser performansları, 2000’lerde devam etti. Bennett, on beş Grammy Ödülü, iki Emmy Ödülü kazandı ve NEA Caz Ustası olarak adlandırıldı. Dünya çapında 50 milyonluk albüm satışı elde eden Bennett ayrıca çizdiği resimlerde Benedetto imzasını kullanan ciddi ve usta bir ressamdır.

Diskografi

1957: The Beat of My Heart (Columbia)
1958: Basie Swings, Bennett Sings (Roulette)
1961: Bennett and Basie Strike up the Band (Roulette)
1962: At Carnegie Hall (Sony)
1962: I Left My Heart in San Francisco (Columbia)
1963: I Wanna Be Around… (Columbia)
1968: Snowfall: The Tony Bennett Christmas Album (Columbia)
1975: The Tony Bennett Bill Evans Album (Columbia)
1986: The Art of Excellence (Columbia)
1990: Astoria: Portrait of the Artist (Columbia)
2002: A Wonderful World
2004: The Art of Romance
2006: Duets: An American Classic
2011: Duets II
2014: Cheek to Cheek

Kaynak: Wikipedia