Aerosmith

Artists

Aerosmith

Aerosmith, 1970 yılında ABD’nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde kurulmuş bir rock müzik grubudur. Gruba “Boston’ın Kötü Çocukları” ve “Amerika’nın en büyük rock and roll grubu” yakıştırmaları yapılır. Aerosmith, blues kökenli hard rock tarzındaki müzikleri ile birçok rock grubuna ilham kaynağı olmuştur.

Aerosmith, 1970’de, vokalist Steven Tyler’ın gitarist Joe Perry ile bir dondurma salonunda tanışmasıyla kuruldu. Perry, Tyler’a rock-caz topluluğunda yer alması için teklifte bulundu. Tyler ile Perry, yanlarına basçı Tom Hamilton’u da alarak bir üçlü kurmaya karar verdiler. Çok geçmeden ikinci gitarı da Ray Tabano kullanmaya başladı. Ancak kısa bir süre sonra Tabano yerine Brad Whitford geldi. Davulcu Joey Kramer’in de gruba dahil olmasıyla Aerosmith, Boston’da, 1970’in sonuna doğru kurulmuş oldu.

İlk konserinden sonra adını Arosmith yerine Aerosmith olarak değiştiren grup, başarısıyla kısa zamanda Boston’un dışına çıkmaya başladı. Grup, 1972 yılında Max Cansas City’de verdikleri konserden sonra Columbia/CBS Records’la kontrat imzaladı. Ve ilk albümleri 1973 yılında yayımlandı. Aerosmith, 1975 yılında yayımlanan “Toys In The Attick” ve 1976 yılında yayımlanan “Rocks” albümleri ile büyük başarı yakalayarak süper star statüsüne ulaştı. 70’lerin sonuna gelindiğinde “Blue Army” adındaki hayran grubu ile dünyanın en popüler hard rock grubu konumunda olan Aerosmith, uyuşturucu bağımlılığının açtığı sorunlar ve grup üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeni ile ayrılıklar yaşadı. 1979 yılında Joe Perry, 1981 yılında ise Brad Whitford gruptan ayrıldı. Jimmy Crespo ve Rick Dufay’yi kadrosuna dahil eden grup 1982 yılında “Rock In A Hard Place” albümünü yayımladı fakat eski albümleri kadar başarılı olmadı.

1984 yılında Joe Perry ve Brad Whitford gruba geri döndü. “Geffen Records” ile imzalanan kontrat ve Steven Tyler’ın 1986 yılında uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için girdiği rehabilitasyonun arından Aerosmith, 1987 yılında yayımlanan “Permenant Vacation” albümü ile rock müzik tarihinin en çarpıcı ve göz kamaştırıcı geri dönüşünü gerçekleştirdi ve 70’li yıllardaki popülerliklerini tekrar kazandı. Grup, 1989 yılında “Pump”, 1993 yılında “Get A Grip” ve 1997 yılında “Nine Lives” albümleri ile birçok hit şarkıya imza atıp ödüller kazanarak popüler kültürde bir fenomen haline geldi.

Aerosmith, Rolling Stone dergisinin “Tüm zamanların en büyük 100 sanatçısı” listesinde 57. sırada yer almıştır. Ayrıca 66,5 milyonu ABD sınırları içinde olmak üzere; sattığı 150 milyon albüm ile gelmiş geçmiş en fazla albüm satan Amerikalı rock grubudur. 2001 yılında “Rock and Roll Hall of Fame” tarafından onurlandırılan grup başta dört Grammy ödülü olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.

Tarihçe

1970’ler

Grubun ilk albümü 1973 yılında, kendi adını taşıyarak ortaya çıktı. Bu albümden çıkan ilk single, “Dream On” başlangıçta listelerde 59 numaraya kadar yükselmiş, 1973 yılının Nisan ayında 10 numaraya çıkmayı başarmıştır.

Hem yavaş şarkıların, hem de bol ritimli rock’n roll şarkıları sonucunda ünleri ’70lerin ortalarında iyice artmış, o yıllarda birçok altın ve platin plak kazanmışlardır.

Topluluğun ikinci albümü “Get Your Wings” (1974) tam 86 hafta listelerde kaldı. Bu albüm ayrıca daha uzun yıllar birlikte iş yapacakları yapımcı Jack Douglas ile yapılan ilk çalışmaydı. Yurtçapında verdikleri konserlerle grup adını duyurmaya devam etmiştir. Asıl başarılarını ise 1975 yılının Nisan ayında piyasaya çıkan ve dünya çapında 6 milyon satan “Toys In The Attic”le kazanmışlardır.

Dördüncü albüm “Rocks” 1976 yılının Mayıs ayında piyasaya çıktı. Rocks, sadece Amerika’da 3 milyon sattı ve albümler listesinde 5 numaraya kadar yükseldi. Albümden çıkan singleları, “Back In The Saddle” listelerde 40 numarada kalabildi.

1977’nin başlarında Aerosmith bir süre ara vererek, sonraki albümleri üzerinde çalışmışlardır. Grup yükselişlerini, 1977 yılının Kasım ayında piyasaya çıkardıkları “Draw The Line” albümüyle sürdürmelerine karşın; eleştirmenler tarafından beklenilen ilgiyi göremedi ve Led Zeppelin’in bir türevi olarak nitelendirilmekle kaldı. Grup, 1978 yılında Amerika’da bir dizi küçük turne düzenledi.

1978 yılında, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” adlı filmde büyük başarı kazanan parçaları “Come Together”ı bestelendi ve performanslarının ardından grubun ’73 ve ’78 yılları arasında verdikleri konserlerin bir toplaması olan ve grubun ilk canlı albümü olan “Live Bootleg” piyasaya çıktı. Bu sırada Tyler ve Perry arasında çözüm bulunamayan sorunlar çıkmaya başladı.

Topluluk 1979’un sonunda, çalışmalarını daha önceden bitirdikleri albümleri “Night In The Ruts”i çıkardı. O sıralar Joe Perry, kendi ismini taşıyan grubunu oluşturmak üzere gruptan ayrıldı. “Night In The Ruts”, Aerosmith’in en az satan albümleri olarak kaldı.

1980’ler

1980 yılında gruba Jimmy Crespo katıldı fakat, gitarist Brad Whitford “Whitsford-St. Holmes Band”ı kurmak üzere gruptan ayrıldı.

Grup üyeleri alkol ve uyuşturucu sorunları yüzünden hayranlarının gözünde düşüş yaşasalar da, 1980’lerin sonuna doğru rock tarihinde en göze çarpan dönüşlerden birini gerçekleştirdiler. Yeni gitaristler Jimmy Crespo ve Rick Dufay’ın da katılımlarıyla grup eski günleri hatırlamak üzere bir “En İyiler” albümü çıkardılar, albüm 6 milyondan fazla sattı. Yeni kadrosuyla Aerosmith 1982’de “Rock In a Hard Place”i piyasaya sürdü. Albüm listelerde 32. sıraya kadar yükselebildi. Albüm, grubun diğer albümlerinin yanında pek de başarılı olamadı.

Sonraları Perry ve Whitford’un gruba dönmeleriyle “Back In The Saddle” turnesi gerçekleştirildi. Turnenin ilk ayaklarından birinde Steven Tyler’ın sahnede bayılması, grubun alkol ve uyuşturucuyla başının hala dertte olduğunu göstermiş oldu.

Ertesi sene Aerosmith asıl kadrosuyla 1979’dan sonra yaptığı ilk albüm “Done With Mirrors” piyasa çıktı. Bu albümde Aerosmith ilk kez Geffen Records ile çalışmıştır. Albüm, “Rock In A Hard Place” kadar başarılı olmasa da grubun canlandığının göstergesi olmuştur.

1985 yılının Kasım ayında “Down Wıth Mirrors” albümü Geffen Plak Şirketi’nden yayınladı ve ardından Tyler ve Perry uyuşturucudan kurtulabilmek için rehabilitasyon programına katıldılar. Albüm çıkardıkları ilk iki albüm kadar başarılı bulundu, fakat 80’lerde ortaya çıkan yeni rock gruplarıyla başedebilmek için soundlarını biraz değiştirdiler.

1986 yılında “Toys In The Attic” albümünde yer alan parça “Walk This Way” şarkısının rap grubu Run DMC ile tekrar kaydedilmesiyle uluslararası bir başarı kazanılmış oldu.

1987 yılının Ağustos ayında piyasaya çıkan “Permanent Vacation” albümü grubun en fazla satan albümlerinden biri oldu. Albümde ‘Dude (Looks Like A Lady)’ şarkısı Amerika müzik listelerinde 14 numaraya kadar yükseldi.

1988 yılının Ağustos ayında, bir toplama albümü olan “Gems” piyasaya çıktı. Aynı yıl MTV Müzik Ödülleri’nde “En İyi Grup” ve ‘Dude (Looks Like A Lady)’ klibiyle de “Klipte En İyi Sahne Performansı” ödüllerini Aerosmith aldı.

1989 yılının Eylül ayında, piyasaya çıkan “Pump” albümünden ‘Janie’s Got A Gun’, ‘Love In An Elevator’ ve ‘What It Takes’ parçalarına çektikleri kliplerle o yıl adından en fazla bahsettiren gruplardan biri oldu. Albüm Amerika’da 7 milyon satarken, MTV Müzik Ödülleri’nde ‘Rag Doll’un klibiyle de “En İyi Heavy Metal Video” ödülünü aldılar.

1990’lar

1991 yılında grup ilk Grammy Ödülünü; ‘Janie’s Got A Gun’ parçasıyla “En İyi Rock Performansı” dalında aldı. Aynı yıl Aerosmith, Sony Records’la anlaşma imzaladı. Eylül ayında ise, Boston Garden Hall Of Fame ödülünü kazandı ve ‘The Other Side’a çektikleri kliple de MTV’de “En İyi Metal/Hard Rock Video” ödülünü aldılar.

1993 yılının Nisan ayında, “Get A Grip” albümü yayınlandı. Single’lar ‘Livin’ On The Edge’, ‘Cryin’, ‘Crazy’ ve ‘Amazing’ tüm dünyada çok büyük başarı kazandı. Albüm Amerika’da yedi milyon satarken, piyasaya çıkan Guns N’ Roses gibi gruplarla baş etmeye çalışmışlar ve bunu başardıklarını göstermişlerdir.

1994 yılının Kasım ayında, çıkan “Big Ones” albümü ile başarılarını sürdürmüşlerdir. Grup, 90’lı yılların ortasında tekrar Colombia Records’la anlaşma imzaladı ve 1997 yılında “Nine Lives” albümlerini piyasaya sürdüler.

1998 yılında Aerosmith, Simpsonlar’ın 200. bölümünde televizyonda görüldü. Ve Ağustos ayında Armageddon filminin soundtracki olan “I Don’t Want A Miss A Thing”i piyasaya sürdüler. Parça, Amerika’da müzik listelerine 1 numaradan giriş yaptı ve 4 hafta boyunca 1 numarada kalırken, İngiltere’de ilk 10’a girmeyi başardı. Ekim ayında grubun canlı performanslarının yer aldığı “A Little South Of Sanity” albümü piyasaya sürüldü.

2000’ler

2000 yılında ise, “VH1: 100 Greatest Rock Songs” için 35 numarada yer alan parçaları “Walk This Way” ve 47 numarada yer alan parçaları “Dream On”u tekrar kaydettiler.

2001 yılının Mart ayında “Just Push Play” albümü piyasaya çıkarken, single ‘Jaded’ müzik listelerinde bir numaraya kadar yükseldi.

2003 yılında ‘O, Yeah! – The Ultimate Aerosmith Hits’ isimli best of albüm yayınlandı.

2004 yılında grup kariyerinin 25. albümü olan ‘Honkin’ On Bobo’ ile bir blues-rock albümü yayınladı. Albüm, grubun blues’da da iddialı olduğunun bir göstergesi oldu. Albüm sonrasında bir konser DVD’si “You Gotta Move in December 2004″ ü çıkardılar.

2005’de Steven Tyler “Be Cool” filminde oynadı. Aynı yıl Joe Perry solo albümünü çıkardı. 2006 Grammy Ödüllerinde, “Mercy” parçasıyla “En iyi erkek rock enstrümantal performansı” dalında ödül aldı.

2005, Aerosmith “Rockin’ the Joint” CD/DVD’sini yayınladı. Grubun Lenny Kravitz’le yaptığı çalışmalar Amerika’da hızla tükendi. Aerosmith, baharda bir tur düzenlemeyi planlarken, üyelerden bazılarının rahatsızlıkları nedeniyle plan iptal edildi. 22 Mart 2006’da vokalist Steven Tyler’ın boğazından ameliyat olacağı ve turların ertelendiği açıklandı.

Tyler ve Perry 4 Temmuz nedeniyle Boston Pops Orkestrası ile bir konser verdi. Bu Tyler’ın ameliyat sonrası ilk performansıydı. Bu sırada, grup Mötley Crüe ile 2006 sonbaharında tura çıkacağını açıkladı.

24 Ağustos 2006’da Tom Hamilton’un da boğaz kanseri olduğu açıklandı.

17 Ekim 2006’da “Devil’s Got a New Disguise – The Very Best of Aerosmith” albümü tamamlandı. Grubun yeni albümlerinin 2007 baharında tamamlanacağı açıklandı.

2008 yılında Guitar Hero adlı dünyaca ünlü gitar simülasyonu, Aerosmith adında bir oyun çıkardı.

2009 Yaşanan Sorunlar

Aerosmith solisti Steven Tyler, 1 Kasım 2009 tarihinde Abu Dabi 50.000 kişiye verilen muhteşem bir konserden sonra solo çalışmak isteğini ve üstü kapalı Aerosmith’den ayrılabileceğini ifade etmişti. Daha sonra Joe Perry, Las Vegas Sun’a yaptığı açıklamada en son konserden beri kendisiyle konuşmadığını, Steven Tyler’ın grup arkadaşlarının telefonlarına çıkmadığını, sanal alemden aldığı bilgiler doğrultusunda Tyler’ın gruptan ayrıldığını ve yerine gerekirse başka bir vokalist alınabileceğini belirtti.Hatta Perry, Twitter adresinde ‘Kim Aerosmith’e vokal olmak ister’ diye bir yazı yayınladı.Bütün bunlara rağman en son olarak, 10 Kasım 2009 tarihinde Steven Tyler, Joe Perry’nin solo çalışmaları kapsamında düzenlediği turun New York konserinde sürpriz bir şekilde sahneye çıkarak “Aerosmith’den ayrılmıyorum” dedi ve ardından bir Hard Rock klasiği olan Walk This Way’i söyledi.

Diskografi

Stüdyo albümleri

Aerosmith (1973) ABD Toplam satış rakamı: 3,000,000 adet
Get Your Wings (1974) ABD Toplam satış rakamı: 3,000,000 adet
Toys in the Attic (1975) ABD Toplam satış rakamı: 8,000,000 adet
Rocks (1976) ABD Toplam satış rakamı: 6,000,000 adet
Draw the Line (1977) ABD Toplam satış rakamı: 1,000,000 adet
Night in the Ruts (1979) ABD Toplam satış rakamı: 2,000,000 adet
Rock in a Hard Place (1982) ABD Toplam satış rakamı: 1,000,000 adet
Done with Mirrors (1985) ABD Toplam satış rakamı: 1,000,000 adet
Permanent Vacation (1987)ABD Toplam satış rakamı: 5,000,000 adet
Pump (1989) ABD Toplam satış rakamı: 7,000,000 adet
Get a Grip (1993) ABD Toplam satış rakamı: 7,000,000 adet
Nine Lives (1997) ABD Toplam satış rakamı: 2,000,000 adet
Just Push Play (2001) ABD Toplam satış rakamı: 1,000,000 adet
Honkin’ on Bobo (2004) ABD Toplam satış rakamı: 500,000 adet
Rock for the Rising Sun (2013)

Singlelar

Aerosmith’in çıkardığı Top 40 listelerinde yer almış yirmi bir single;

1975 “Sweet Emotion” #36
1976 “Dream On” (tekrar kayıt) #6
1976 “Last Child” #21
1977 “Walk This Way” #10
1977 “Back in the Saddle” #38
1978 “Come Together” #23
1987 “Dude (Looks Like a Lady)” #14
1988 “Angel” #3
1988 “Rag Doll” #17
1989 “Love in an Elevator” #5
1990 “Janie’s Got a Gun” #4
1990 “What it Takes” #9
1990 “The Other Side” #22
1993 “Livin’ on the Edge” #18
1993 “Cryin'” #12
1994 “Amazing” #24
1994 “Crazy” #17
1997 “Falling in Love” #35
1998 “Pink” #27
1998 “I Don’t Want to Miss a Thing” #1
2001 “Jaded” #7

Turları

2010: Cocked, Locked, Ready to Rock – Diğer Gruplar: Blue Oyster Cult, Sammy Hagar
2009: Aerosmith/ZZ Top Tour – Diğer Grup: 3 Doors Down
2007: World Tour 2007 – Diğer Grup: Cheap Trick
2006: Route of All Evil Turu – Diğer Grup: Hinder
2005-2006: Rockin’ the Joint Turu – Diğer Gruplar : Lenny Kravitz, Cheap Trick
2004: Honkin’ on Bobo Turu – Diğer Grup: Cheap Trick
2003: Rocksimus Maximus Turu
2002: Girls of Summer Turu
2001-2002: Just Push Play Turu
1997-1999: Nine Lives Turu – Diğer Gruplar: Lenny Kravitz, Bryan Adams, Ministry, Guano Apes, The Black Crowes
1993-1994: Get a Grip Turu – Diğer Gruplar: Megadeth, Mr. Big, Extreme, 4 Non Blondes, Jackyl, Poison
1989-1990: Pump Turu – Alt Gruplar: Metallica, Whitesnake, Skid Row, Poison, Warrant, The Black Crowes, The Cult
1987-1988: Permanent Vacation Turu – Diğer Gruplar: Guns N’ Roses, Dokken, White Lion, Ted Nugent (Aerosmith ve Deep Purple co-headliner idi.)
1985-1986: Done With Mirrors Turu – Alt Gruplar: Scorpions, Dokken, Ted Nugent, Cheap Trick, Y&T, Yngwie Malmsteen
1984: Back in the Saddle Turu – Alt Gruplar: Helix, Anvil, Black ‘n Blue
1982-1983: Rock in a Hard Place Turu – Alt Gruplar: Dio, Pat Travers, Ted Nugent, Rose Tattoo, Kixx, Krokus, Blackfoot
1979-1980: Night in the Ruts Turu – Alt Gruplar: Scorpions, AC/DC, Van Halen, Ted Nugent, Chep Trick
1980: Live! Bootleg Turu – Alt Grup: Golden Earring, Blue Oyster Cult, Foghat
1977-1978: Draw the Line Turu – Alt Gruplar: AC/DC, Van Halen, Nazareth, Ted Nugent, Foreigner, Pat Travers, Styx,
1976-1977: Rocks Turu – Alt Gruplar: Rush, Nazareth, Slade
1975: Toys in the Attic Turu – Alt Gruplar: Foghat, Slade
1973-1974: Early Days (Aerosmith/Get Your Wings era – Alt Gruplar: Ted Nugent, Focus, Elephant’s Memory, Mahogany Rush, REO Speedwagon, Troper

Kaynak: Wikipedia